Депутатите приеха окончателно и без спорове промените в Закона за защита

...
Депутатите приеха окончателно и без спорове промените в Закона за защита
Коментари Харесай

Без спорове депутатите защитиха потребителите

Депутатите одобриха дефинитивно и без спорове промените в Закона за отбрана на потребителите. Той предоставя самостоятелни средства за отбрана на потребителите, претърпели вреди от използването на нелоялни търговски практики от търговци чрез даване на опция на потребителите да претендират за понижаване на цената или за обезщетение за претърпени вреди вследствие на нелоялната процедура.

Той добавя критериите, по които Комисията за отбрана на потребителите извършва преценка по кое време дадена комерсиална процедура е нелоялна. При осъществяването на преценка, дали дадена комерсиална процедура е нелоялна, ще се взема поради обстоятелството, че всяко предложение на стока в една държава-членка на Европейски Съюз като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави-членки на Европейски Съюз, когато тази стока има обилни разлики в състава или характерностите, съставлява нелоялна комерсиална процедура, в случай че това не е обосновано от законосъобразни и справедливи фактори.

Законопроектът съдържа критерии за налагане на санкции и имуществени наказания, в случаите на нарушения на Закона за отбрана на потребителите.

Предложените критерии ще регистрират следните детайли: естество, тежест, мащаб и дълготрайност на нарушаването, както и всяко средство за отбрана, предоставено от търговеца на потребителите за породената щета. Обективните критерии за налагане на санкции и имуществени наказания ще регистрират и финансовите изгоди и избегнати загуби в резултат на нарушаването.

Наличието на повторни нарушавания от еднакъв търговец също ще бъде взето поради за установяване тежестта на нарушаването, и надлежно нуждата от увеличение размера на санкцията или имуществената глоба, за реализиране на дейно въздържане от осъществяването на нарушаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР